Wednesday, February 21, 2018

UMRAH D.I.Y by Mona Din

As Salam semua.


Entry kali ini MMD bagi kedit penuh kepada yang empunya badan Mona Din  bertarikh  11/02/2017 sebagai panduan di masa akan datang. MMD tak edit langsung ye.

Jom berkongsi ilmu dan info dan semoga Mona Din dilimpahi dengan pahala yang berganda.

Tips Kembara UMRAH Sendiri, Tanpa Pakej.

Sejak dr saya di tanah suci 2 minggu lalu, hingga ke hari ini, masih ramai yg mesej saya, minta panduan cara2 mngerjakan umrah sendiri2, tanpa mngikut mana2 agensi.

Alhamdulillah, rezeki dan pjlnn yg di atur baik Allah kpd saya, umrah terbaru ni mungkin masuk tahun ke 7, dan mungkin umrah saya yg ke 12 kot, yg saya & mr hubby pergi sendiri2...

So sbb ramai yg btanya, maka saya pun nak mjwb soalan2 anda, sekadar bkongsi sedikit experience yg saya ada, insyaAllah, moga berupaya mberi kbaikan kpd yg bersesuaian.

( Info ni saya tulis kpd yg mmerlukn, dan bersesuaian unt pergi sendiri. Kpd yg x sesuai, sila abaikn je. Hrp kali ni jgn ada yg mberi komen negatif, mnakut2 org dan saya, seolah2 pergi sendiri tu salah & bahaya, spt yg tjadi kpd posting saya sebelum ni, hingga akhirnya saya malas nak layan sorang dua yg mcm tu, so saya delete je info ttg berumrah diy, yg pernah saya upload sebelum ni..)

Siapa Yang Sesuai Pergi Umrah DIY ?

✏️Umrah DIY ni lebih sesuai kpd yg telah pernah buat umrah bberapa kali, yg x perlu lagi bimbingan mutawif, serta agak familiar dgn psekitaran dan procedure airport, hotel & masjid, di mekah & madinah.

✏️ Umrah DIY ni lebih sesuai kpd mereka yg nak pergi ikut tempoh masa sendiri, selalunya yg nak pi sekejab je, dan tak dpt nak blama2 di tanah suci, dan x blh ikut pakej yg ada jumlah masa mereka yg tlh di tetapkn.

✏️ Umrah DIY ni lebih sesuai kpd mereka yg hanya nak pi buat umrah sahaja, then nak bersolat sepenuh masa di masjid nabawi & masjidilharam, tanpa bkisah nak ikut lawatan2 spt ke kebun kurna dll tempat lagi, sbb dulu dah pun pernah pergi.

✏️ Umrah DIY ni lebih sesuai kpd yg nak nak privacy, tak nak dok pening kepala dgn pelbagai karenah jemaah2 lain, yg selalu blaku bila join umrah group ramai2..

✏️ Umrah DIY ni lebih sesuai kpd org yg adventurous & selalu travel, selalu uruskn hal2 bkenaan traveling sendiri2, suka independent, blh btenang dgn cabaran yg x terduga, sanggup bsusah pyh, dan tak mudah stress unt mcari jln keluar...

✏️Umrah DIY ni lebih sesuai unt mereka yg nak save budget, sbb kita blh tentukn sendiri masa & harga terbaik yg di offer, dan adjust ikut kemahuan dan kesesuaian diri kita.

Persediaan Sebelum Pergi ;

Cari Travel Agensi yg berdaftar secara sah mnjlnkn bisnez haji & umrah, yg MAHU MEMBUAT VISA umrah untuk anda.

> visa unt umrah hanya boleh dibuat oleh travel agensi yg berdaftar saja.

> cari agensi2 yg anda ada hubungan baik, mungkin owner dia rakan baik, atau saudara mara yg mungkin mahu tolong anda mbuat visa.

> byk agensi x nak ambil risiko buatkn visa umrah klu they dont really know us, sbb klu kita langgar peraturan atau buat salah, contohnya duduk di tanah suci mlebihi tempoh masa ( ada jemaah yg suka prolong their stay, tunggu nak buat haji terus, atau tinggal bkerja sbg pdtg haram), maka agensi mereka yg akn di kenakn tindakan, atau black list oleh kerajaan saudi.

>selalu agensi besar2 yg famous memang jarang nak buat, sbb they dont have time to attend to individual request for visa umrah secara diy.

> so sehinggalah anda dpt cari agensi yg mahu buatkn anda visa umrah, then baru step2 yg lain mnyusul kemudian.

> jika dah dpt agensi nak buat umrah, bagi masa dlm sebulan at least unt pergi, bagi cukup masa unt mnguruskn segala2nya, sebelum anda btolak ke umrah.

Beli tiket flight.
> terbaik jika anda boleh terus masuk ke madinah dulu, sbb imegresen airport madinah lebih komersialize, lebih mudah, lebih professional.

> saya selalu tetapkn tarikh, then google cari tiket yg paling murah dr kl- madinah.

> selalu saya cuba ambil direct flight, so x pyh pening & penat transit.

> tapi klu tiket direct flight mahal sgt, saya selalu ambil Saudi Air ; kl-jeddah-madinah OR Qatar Air : kl-doha-madinah.

> klu yg nak merasa naik business class, inilah masanya, sbb selalui flight ke jeddah / madinah, tiket business class murah, around rm4k-rm5k je pergi balik, sbb selalunya flight penuh di kelas ekonomi, di tempah oleh pakej2 umrah yg bawa beratus2 jemaah, dan depa selalu x ambil business class, so business class kerap kosong, maka harga biz class x mahal...

> saya bila pergi saya terus ke madinah, tapi bila balik saya balik dr jeddah, sbb lebih dekat dgn mekah. So pergi kl- madinah, balik jeddah-kl.

lepas dah beli tiket, google pula cari hotel.
> selalu saya tempah hotel tru agoda or booking.

> just key-in tarikh dan jumlah mlm yg kita nak duduk di madinah dan mekah, dan cari hotel yg paling dekat dgn masjid, tapi paling murah...

> di madinah selalu x de masalah, sbb mostly semua hotel2 mngelilingi masjid nabawi, so pilih je yg mana kita suka...saya selalu duduk either Movernpick, Hilton or Al Taiba.

> selalu klu musim biasa ( bukn bulan ramadhan), harga hotel sekitar rm400-600 semlm. Tapi klu bulan puasa, mostly akn berharga sekitar 1 ribu, unless kita tempah few months lebih awal !

> di mekah, saya selalu cari hotel yg paling murah juga, mana2 hotel pun ok di dlm bangunan Al Safwa atau pun bangunan Zam2.

> reason sbb dua2 building ni ada byk pilihan hotel, juga byk food court unt beli mknn, dan yg paling penting, dekat dgn pintu masuk masjidilharam.

> selalu hotel di mekah akn mahal sikit dr madinah, sekitar rm500-700 semlm.

> selalu bila book hotel, saya akn ambil termasuk sarapan pagi je. Unt lunch & dinner, saya & mr hubby selalu mkn sendiri, beli satu bungkus nasi briani / mandy share 2 org je ..

( tips : lepas subuh balik bilik tidur. Then bangun sekitar jam 9.30 pagi. Mandi & bersiap, then pi bfast buffet at 10am. Mkn puas2 sampai kenyang kira as lunch sekali. Then terus pi masjid tunggu zohor. Klu rajin terus di masjid sampai asar.

Lepas asar, otw balik bilik, singgah tapau nasi, then kongsi dgn suami, kira tu as dinner la. Then lepas mkn pi masjid for magrib dan isya terus.

Lepas isya', beli satu burger je share mkn 2 org.

So secara kseluruhan, kos mkn sgt x byk. Bukn saja jimat, tapi kita mkn se adanya saja, sbb nak fokus unt beribadat dan berada lama di dlm masjid !

then pi buat injection, vaksin, yg di perlukn unt yg nak ke tanah suci.

bila semua dokumen tiket flight, hotel & injection dah ada, then pergi ke travel agensi yg nak buatkn anda visa, serahkn semua dokumen tsebut termasuk pasport, unt urusan mereka mmohon visa.

> masa ni, anda x blg travel overseas mana2 tau, sbb pasport anda x de, tlh di hntr ke kedutaan saudi unt application visa.

> proses mmohon visa dlm 2-3 hari je, tapi always allocate 2 weeks, in case kedutaan lambat proses, esp during peak time.

> saya rasa harga for satu visa sekitar 100-200 kot, tapi selalunya saya byr agensi yg buatkn visa saya sekitar rm300-350. Yg lebih tu kira upah unt mereka la..

> bila dpt visa dan passport semula nanti, jgn lupa minta dr agensi tersebut contact no dan nama mutawif mereka yg ada di mekah & madinah, dan mohon agensi tersebut maklumkn mutawif mereka ttg anda, mana tahu ada emergency dan keperluan, anda akn hubungi unt khidmat mereka, dan akn mbyr untuk kerja mereka jika perlu.

( tapi so far many2 times saya dok pi umrah diy, saya x perlu pun call mereka, sbb semuanya smooth dan di permudahkn Allah, Alhamdulillah).

> so sbb kita dah allocate time kuranglebih 1 bulan unt pergi, maka sempat la sementara tunggu visa, or bila dah dpt visa pun, unt anda buat psediaan mhafal doa, mperkasakn solat dll, sebelum anda btolak ke umrah.

Musafir Umrah Bermula : Perjalanan Ke Madinah

pergi check in sendiri2 di klia. Bial masuk flight dan tidurlah sambil bwirid sepanjg pnerbangan.

klu flight pergi jeddah dulu, turun flight, pergi ambil beg, then naik one floor up, check-in unt flight to madinah, duduk dan tunggu flight di bilik mnunggu dgn tenang.

Selalu procedure imegresen di madinah mudah, mcm airport antarabangsa yg lain juga, tidak seperti di jeddah yg sering lama dgn pelbagai masalah.

InsyaAllah, proses di madinah simple & smooth je, dgn staff yg profesional, spt yg sepatutnya.

Bila sampai airport madinah, turun flight, ambil beg dan keluar ( klu flight dr jeddah, x ada pmeriksaan kastam, terus keluar je).

> sebaik sampai pintu keluar, akn ramai teksi sapu yg akn approach kita. Kita decide la sendiri how nak bnegotiate dgn mereka..

Selalu mereka buka harga dgn 100 riyal.. the cheapest saya pernah dpt ialah 40 riyal. Tapi selalunya antara 60-80 riyal.

Anda blh bbincg in english, sbb basic english esp ttg sebutan harga, mereka faham.

> tapi saya jarang ambil teksi sapu. Saya suka ambil yg bertauliah, iaitu teksi PRIMA. Wlu harga mahal sikit, 90 riyal for car, 150 for mpv/gmc, tapi saya rasa lebih secure..

> teksi Prima ni bderet mnunggu di lane ke dua depan pintu masuk airport. Anda blh nampak barisan teksi mereka, beratur dgn driver di dlm, mcm limousine.

> anda masuk je teksi, bagi nama hotel, mereka akn terus bawa anda ke hotel, tanpa byk bicara.

bila sampai hotel, check-in, selalu 5 minit je, naik bilik, mandi dan pi masjid nabawi, bagi salam to Rasululllah & bsolat apa yg patut.

Then di madinah, jgn lupa pi raudhah. For ladies, blh baca tips saya how to solat comfortably dlm raudhah dr posting saya 2 minggu lepas masa di madinah.

Jgn lupa klu boleh pakai jubah hitam, btudung hitam, mcm arabs, so anda tidak terjebak dlm paksaan petugas unt masuk group indo msia, dan kena tunggu sehingga ke kumpulan terakhir.

Juga, cuba pergi sorang2, dan bila dah lepas solat di saf hijau taman syurga, pi duduk belakang di saf merah diam2 sambil baca quran.

Tunggu hingga waktu2 terakhir raudhah nak di tutup, masa tu raudhah dah kosong, minta izin petuga bsolat di ruang depan, insyaAllah anda akn diizinkn, dan dpt solat dgn tenang bsama2 ptuga, dgn khusyuk.

So mesti rajin spend time unt blama2 dlm masjid & kwsan raudhah. Duduk diam2 dgn sopan baca Quran, kita tak kacau org, insyaAllah org pun x kacau kita..

PERJALANAN KE MEKAH :

semasa di Madinah, pergi ke counter concierge hotel anda mnginap, buat tempahan kereta unt ke mekah.

> selalu semua hotel ada their limo, or their contracted outside teksi unt ke mekah.

> mereka akn ada senarai jenis teksi, nombor pendaftaran teksi & gambar driver teksi tersebut.

> pilih mana yg bersesuaian dgn anda.
Klu kereta biasa harga selalu dr rm350-600.
Klu mpv or gmc, around rm800-1000.

> bila dah pilih, ambil gambar kereta, no pdaftaran & gambar driver siap2. Hantar semua info tu kpd waris anda, for emergency purposes.

> tetapkn masa unt btolak. Selalu pjlnn madinah- mekah akn ambil masa sekitar 4 jam.

Perlu pastikn jgn sampai area masjidilharam ketika waktu solat, esp magrib & isya, sebab semua jalan di tutup, dan teksi anda x dpt masuk ke hotel, sesetengahnya mungkin akn tinggalkn anda di tepi jln yg tdekat unt ke hotel, dan anda kena bjln serta angkat beg sendiri !!!

> bagi mngelakkan itu, saya selalu mula bgerak ke mekah around 5pm, lepas solat asar.

> sebelum btolak, bsiap sedia dlm pakaian ihram unt berumrah.

Taksi akn terus bawa kita unt bermiqat di Bir Ali ( klu x salah la nama masjid tu..), dan kita akn berada dlm ihram sepanjg pjlnn ke mekah.

Selalunya driver taksi akn sama2 mngajak kita ber tahmid labbaikalla himmalabbaik..sepanjang pjlnn.

> taksi akn stop solat magrib & isya di r&r, sambil kita mkn mlm.

Then akn sambung pjlnn, dan insyaAllah kita akn selamat sampai ke hotel selepas solat insya, sekitar jam 9 mlm.

> Teksi akn hntr kita terus ke hotel. So angkat beg, check in, dan terus naik ke bilik.

Selesai mandi dan rehat dlm setengah jam, saya dan mr hubby akn terus memasuki Al Haram, for tawaf, saie dan tahallul, mngerjakan umrah...

Selalu dlm 1 pagi, umrah selesai....

Di MEKAH :

sbb kita buat umrah diy, maka kita tak ada any group, dan juga x de byk kawan.

Maka gunakan kesempatan bersendirian / atau bdua sebegini unt mnumpukn ibadah di masjidil haram selama yg mungkin.

Sebab hotel anda bdekatan, belajarlah unt pergi sorang2, dan pulang dr masjid bila2 masa yg di ingini.

Tidak perlu terikat dgn janji unt tunggu suami / isteri sini dan sana, klu nak jumpa, jumpa di bilik terus, senang.

Make ourself free unt beribadah, tak payah asyik btunggu2, sapa siap dulu pergi dulu, so cara ni blh elakkn pselisihan faham, sbb kdg2 org ramai, dan sgt penat tertunggu2 serta tcari2 pasangan anda.

Juga ikhtiarkn agar setiap kali solat, anda dpt solat di hadapan & nampak kaabah, supaya masa2 anda di sana, terisi dgn sempurna di sisi kaabah yg mulia.

Saya lihat ramai jemaah dr msia, esp wanita, suka mlebihkn comfort, nak solat di kwsan aircond & bcarpet saja, dan x berapa kisah wlu x nampak kaabah...,

Memang pahala bsolat dlm masjidilharam sama saja wlu di mana ceruk pun, tapi alangkah sayangnya, jika sesekali anda dpt chance pi tanah suci, anda tidak cuba unt mlihat kaabah sepenuh masa, sbb mmandang kaabah pun dah dpt pahala....

Masa terbaik, selepas solat subuh, bgeraklah ke depan kaabah.

Duduk di dataran kaabah, tataplah mlm yg pergi dan siang yg dtg di depan kaabah, baca quran, berwirid, atau bsolat sunat taubat, hajat dll, sehingga masuk waktu dhuha, anda akn merasa nikmatnya, MasyaAllah, syahdu sekali....

Di mekah, aturcara saya mcm di madinah juga.

> Saya selalu bgn jam 3 am.
At 3.30 am selalu dah masuk masjid, bsolat tahajjud, taubat, hajat dan bdoa unt rakan2 smntara mnunggu masuk subuh.

Lepas solat subuh, akan berada di depan kaabah hingga masuk dhula 7.30 pagi, then balik bilik, tidur.

Then bangun sekitar jam 9.30 pagi. Then mandi bersiap, then pi bfast buffet at 10am. Mkn puas2 sampai kenyang kira as lunch sekali. Then terus pi masjid tunggu zohor, sampai asar.

Lepas asar, balik bilik. Mr hubby selalu singgah tapau nasi, then kongsi mkn bdua, kira tu as dinner.

Then lepas mkn pi masjid for magrib dan isya terus...

PERJALANAN PULANG KE TANAH AIR

Masa di mekah, sama juga, saya akan book transport dr concierge hotel, unt hntr kami berdua ke airport.

Selalu kami ambil kereta biasa, harga dlm rm300.

Di airport, kami beli 2 kotak air zam2, yg dah di standardize oleh saudi satu jemaah satu kotak, unt di bawa balik. Rasanya kos se kotak / se botol besar 19 riyal je. ( sorry pbtulan, 9 riyal je, bukn 19).

Dan selalu, our flight ialah direct flight jeddah-kl, insyaAllah.

Rasanya itu saja kot info on umrah diy.

Selalu trip umrah saya tak lama, less than 10 days.

Selalu, 3 mlm di madinah & 4 mlm di mekah je..

InsyaAllah, selama dah hampir 7 thn saya dan mr hubby dok pi sendiri, dah lebih 12 kali kot, dgn cara yg sama, semuanya ok saja...

Klu niat kita baik, hanya kerana Allah Taala, mnerima panggilan Allah dgn rendah diri dan penuh syukur, insyaAllah apa jua ujian yg dtg, kita pasti boleh tempuhi dgn sabar, dgn senang hati, krn apa pun yg blaku, kita tahu, hanya Allah penyelamat kita, tidak ada yg lain, tidak wlu pakej umrah yg paling mahal sekali pun...

Maka jika anda sudah bsedia unt mcuba umrah secara sendiri2, carilah agensi yg blh tolong buatkn visa, dan the rest, insyaAllah, akn bjln lancar tanpa sbrg masalah.

Dan pesan saya, di setiap langkah anda, wlu ke mana saja, mulakan dgn kaki kanan, dan jgn lupa selitkn doa la ila hailla anta, subha nakainni kuntuminazzalimiiin...

Baca doa itu, setiap masa. Dan insyaAllah, anda akn selalu dpt mlihat, dan merasa, ajaibnya kuasa Allah Taala, di tanah haram yg mulia.

Selamat bjuang unt mnunaikn umrah semua.

Semoga setiap kita di rahmati Allah mendapat rezeki & panggilanNya....amiin.

Sekian dari MMD.

Saturday, January 13, 2018

Menang besar di Petronas - The Only Game Where Everybody Wins

As Salam

Ni cerita masa cuti Hari Krismas (25/12/17) tahun lepas.

MMD bercuti di Melaka sambil menziarahi adik MMD, Cik E yang tengah sarat mengandung sekarang ni.  Bakal menerima ahli keluarga baru sekali lagi pada bulan Feb nanti.  Bertambahlah cucu My Mem Besar tahun ni.  Insya Allah.

Selepas makan malam di Bukit Beruang, kami singgah ke satu ekspo barangan makanan Thai di MITC.  Pusing satu keliling jer, terus masuk semula ke kereta sebab hujan dah mulai turun. Terkedek2 MMD menolak kerusi roda Hazry.  Hehhehehe.

Kebetulan minyak pun dah bagi signal kosong.  Esok dah nak berangkat balik ke Port Klang.  Yang paling dekat di situ ialah stesen minyak Petronas.  Terus MMD suruh my beloved hubby berhenti dan isi minyak.  Esok tak perlu tergesa2 mencari stesen minyak lagi.

MMD ada suruh my beloved hubby pergi ambil voucher gores di kaunter selepas mengisi minyak.  Sebelum tu, MMD pun pergi ambil juga sebab ada orang tinggalkan resit belian di tepi pam.  Dapat 2 keping.  My beloved hubby pun dapat 3 keping untuk belian RM60.00.  Setiap RM20 dapat sekeping kad.

Masa dalam kereta, Lea dan anak saudara MMD sibuk menggores kad yang MMD bagi.  Okaylah...dapat burger percuma dari Burger King.

Sampai saja ke parking lot hotel/apartment, MMD bagi lagi 3 keping pada Lea.  Lea menjerit datang meluru ke tempat MMD turunkan Hazry dari kereta.

Ibu....ibu.... ibu menang!!!!!!  Sudah tentu Lea kata MMD yang menang sebab beli minyak guna kad kredit MMD.  Hahahaha.  Pandai budak ni....

Naik ke bilik, terus MMD call nombor yang tertera pada kad gores tu.  Selepas diminta sahkan kod kemenangan dan data2 peribadi, MMD diminta untuk menunggu panggilan dari wakil pihak pemasaran dalam masa 2 hari.  Pesannya, jangan sesekali tidak menjawab panggilan.

Wahhhhh... tidur pun tak lena dibuatnya.

Pada hari ke-3, MMD terima panggilan untuk pengesahan kali kedua.  MMD juga mesti menjawab soalan ringkas yang ditanya.  Jika salah, MMD tidak akan dapat wang kemenangan tersebut. Alhamdulillah...boleh jawab jer.....MMD juga diminta untuk menghantar kad gores dan resit belian yang asal ke pejabat wakil pemasaran tersebut. 

Pada 04/01/18, wang pun dah dipindahkan masuk ke akaun MMD.  Syukur Alhamdulillah........

Wang tunai sebanyak ini yang MMD dapat.  Rezeki yang tidak disangka2. 
 


MMD juga diminta untuk menghantar gambar MMD pada wakil pemasaran tersebut.  Dah tengok video di Petronas Brands

Jangan cari MMD di situ ye.  Tak jumpanya.

Inilah pertama kalinya MMD menang besar dalam pertandingan.  Jika lucky draw di company annual dinner pun tak pernah dapat hadiah yang besar2.

Selain dari burger, MMD ada juga terima kad diskaun dari Lazada dan juga Zalora.




Sekian.  Jumpa lagi.

Friday, January 12, 2018

Penamaan KWSP

As Salam

Berapa peratus lah dividen akan diistiharkan tahun ni untuk simpanan di KWSP.  Harap2 lebih baik dari tahun lepas.

Dah masuk waktu2 senja ni, MMD pun ada berfikir tentang duit di KWSP. Selepas berbincang dengan my beloved hubby, MMD memutuskan untuk mengubah dan hanya menyenaraikan penama yang berumur lebih dari 18 tahun sahaja supaya menyenangkan urusan selepas ini.  Mana tahu, esok atau lusa kita pergi dahulu meninggalkan anak2 serta suami.

Ada kebaikan dan keburukan untuk menamakan anak2 yang bawah umur ni sebagai penama.  Tepuk dada tanya selera masing2.  Bukan banyak sangat pun duit yang MMD ada di KWSP.

Dah banyak juga yang digunakan sebagai pelaburan di saham unit amanah.  Yang ni dari akaun 1 yer.  Tertakluk kepada baki selepas ditolak jumlah asas.  Hanya 30% sahaja yang boleh dilaburkan pada setiap 3 bulan.

MMD berkunjung ke pejabat KWSP Bandar Bukit Tinggi Klang selepas menghantar Lea ke sekolah paginya.  Siap boleh sarapan dulu sementara menunggu pejabat di buka pada pukul 8.15pagi.

Urusannya pun tak sampai 30min.  Hanya perlu pastikan data2 penama disemak dan kita akan diberikan satu salinan untuk simpanan.


Alhamdulillah.  Selesai sudah satu urusan.

Okay.  Jumpa lagi di lain entry.

As salam.

Thursday, January 11, 2018

Bantuan Sihat Selangor

As Salam

Siapa yang berasal dari Selangor?  Angkat tangan cepat2.

Selepas sahaja urusan pembayaran yuran sekolah Lea baru2 ni, MMD terus ke Tingkat 4, Unit Perancangan ekonomi Negeri, Bangunan SSAAS, Shah Alam. Tujuannya bagi memastikan borang permohonan untuk Hazry sampai awal untuk tahun 2018.

Lea di hari pertama persekolahannya bagi tahun 2018.  Belajar rajin2 ye Lea sayang!! Dah tahun 5 dah.  Dah tak boleh banyak main2 sangat dah.



Rupa2nya, tahun ni, permohonan boleh dilakukan secara atas talian sahaja.  Terima kasih pada Cik Priya yang sudi untuk mengemaskini butir2 peribadi Hazry bagi pihak MMD dan hanya mengambil dokumen2 sokongan yang perlu sahaja.  Lagipun, Hazry pernah menerima bantuan pada bulan Aug 2017 sebelum ni.  Kali ini hanya sekadar mengemaskini untuk bantuan bagi tahun 2018.

Antara bantuan yang beri keutamaan adalah:
1. Dialisis buah pinggang
2. Katarak mata
3. Pembedahan kecil
4. Kaki palsu
5. Lain2 permohonan.  Hazry memohon di bawah kategori ini terutamanya bagi menampung keperluan diapers hariannya yang agak banyak.



Tolong war2kan kepada yang memerlukannya.  Sila layari: bantuansihat.selangor.gov.my atau hubungi terus Cik Priya yang budiman ni di talian 03-5544 7099.

Semoga bantuan kecil/sedikit informasi dari MMD ini boleh membantu sedikit sebanyak kepada yang layak.

Pertama kali MMD singgah di  SSAAS ni walaupun dah bertahun menetap di Selangor.



Sekian.  Jumpa lagi di lain entry.

As Salam.

Friday, January 5, 2018

Salam Tahun Baru 2018

As Salam

Selamat tinggal 2017 dan selamat datang 2018.

Semoga tahun 2017 menjadi garis panduan dan pedoman bagi mengharungi tahun 2018 dengan lebih baik dan cemerlang.

Ada beberapa entry untuk tahun 2017 yang masih tersadai.  Mungkin MMD akan upload gambar2 serta sedikit infomasi sahaja. 

Tengoklah betapa lamanya MMD bungkus blog ni.  Entry terakhir pada Aug 2017.  Nah....sekarang dah Jan 2018.

Kepada yang berkunjung ke mari, jangan segan silu untuk datang lagi.  Insya Allah, akan MMD update entry2 tersebut walaupun dengan cereka pendek jer.

Semoga tahun mendatang akan menjadikan kita lebih matang dan berjaya di dalam apa jua bidang.

Sekian.  As Salam.

Tuesday, August 1, 2017

Stesen bas lama bertukar wajah kartun di Terengganu

As Salam

Ini projek yang melibatkan adik lelaki bungsu MMD bersama2 dengan 3 orang lagi rakannya, Red Rebel Squad.

13 bangunan di belakang Jalan Banggol sudah bertukar ceria dan meriah dan menjadi satu lagi tarikan pelancung di bandar Kuala Terengganu yang mengambil masa sebulan untuk disiapkan.

Adik MMD, Joe hanya menyampaikan berita projek di kepada my Mem Besar sewaktu kami semua ada di kampung semasa raya baru2 ni.  Bukannya apa, Joe takut my Mem Besar risau sebab melibatkan panjat memanjat bangunan untuk menyiapkan mural ni.  Bila dah siap, barulah diwar2kan.

My Mem Besar telah "merasmikan" dengan bergambar dihadapan hasil kerja anak lelakinya.



In the making.....  Gambar ehsan teman2 adik MMD.



Hari liputan oleh media cetak dan elektronik.




Hasilnya.....sangat kreatif.  Comel jer..




Tahniah Joe Jokerix Hanuman.  Antara karya seninya yang sempoi.



Sekian.  Jumpa lagi di lain entry.

As Salam.

Thursday, July 27, 2017

Happy birthday Ma - 25 Julai

As Salam.

Rasanya tak pernah MMD up kan story mory pasal birthday my Mem Besar sebelum ni.  Kali ini rasa nak up sikit.

Pagi2 dah wish birthday padanya yang ketika itu sedang menghadiri kelas bacaan al Quran di surau di kampung.  Cakap sekejab saja.

Tak tahu apa lagi nak dihadiahkan kepadanya kali ini.  Fikir punya fikir, MMD google kedai bunga di area Kuala Terengganu dan akhirnya memilih Melia Florist & Gifts. Selepas beberapa sesi pertanyaan, MMD pun buat bayaran dan akhirnya jambangan bunga sampai ke rumah my Mem Besar dengan surprise nya.



MMD dah inform florist tu agar menghantar dalam pukul 3-4ptg.  Bimbang my Mem Besar belum balik dari mengaji yang kadang2nya berjalan2/meronda2 dulu bersama2 2 orang lagi kakaknya (mak saudara MMD) yang turut serta mengaji bersama.

Selamat Ulang Tahun yang Ke 71.  Ye, sudah 71 tahun umurnya.  Alhamdulillah Allah pelihara kesihatannya hingga ke saat ini.  Semoga dipanjangkan umurnya untuk terus bersama2 dengan anak, menantu dan cucu2nya.
 



Sekian.  Jumpa lagi.

Wednesday, July 19, 2017

Berhari raya di kampungku yang indah dan permai

As Salam

Akhirnya tamat juga entry pasal umrah MMD.  Kali ini entry pasal hari raya lah pulak.

Kali ini, MMD bercuti lama juga.  Bergerak balik dari Port Klang pada hari Jumaat 23/06/17 pada 7.30pagi.  Macam biasa, musim hari raya pasti berlaku kesesakan lalulintas untuk balik ke mana2 destinasi sekalipun.

MMD sampai separuh jalan je iaitu ke Cherating pada pukul 3.00 petang.  My beloved hubby dah tak larat untuk teruskan perjalanan ke K. Terengganu.  Lagipun seminggu sebelum bertolak balik, my beloved hubby tak berapa sihat.

Masa dalam perjalanan MMD ada juga check online mana2 hotel.  MMD singgah di Holiday Villa dan check di kaunter harga bilik.  Ehmmm.  Tinggal bilik yang berharga mahal saja.  Check dalam Trevaloka, ada lagi yang kosong.  Terus MMD book online jer dan siap masukkan kod diskaun.  Berbaloi2 juga.





Lea tak sabar2 untuk terjun ke pool.  MMD dah pesan awal2 supaya tidak menyelam.  Nanti terbatal puasa bila terminum air.

Petangnya meronda hingga ke Chendor yang asalnya mencari mesin ATM.  Dah jumpa tapi duit pulak dah habis.  Jauh juga perjalanan dari hotel.  Akhirnya singgah di satu restoran ini untuk berbuka puasa.  My beloved hubby dan Lea order ikan patin masak tempoyak.  Tak sangka Lea sangat sukakannya. Sekeping ikan patin berharga RM13.00.  Untuk bersahur, MMD terus bungkus sedikit lauk2 yang dijual di situ.  MMD rendam dalam air panas sebelum bersahur.



Keesokan tengaharinya baru bertolak menuju ke KT.


Alhamdulillah sampai di rumah my Mem Besar pukul 4:00petang selepas singgah sebentar ke kubur arwah ayah MMD.

Berbuka puasa terakhir untuk tahun ini beramai2 lebih2 lagi dengan my Mem Besar.

Hari Raya buat apa?  MMD, my BIL, my beloved hubby serta my Mem Besar dengan satu kereta ke Masjid Kristal untuk solat Aidil Fitri.  Family adik2yang lain dengan kereta masing2. Penuh juga satu masjid.



Balik kerumah, selepas acara bersalam2an dan bermaaf2an, pekena nasi minyak. Sebahagian saja dari anak, menantu dan cucu2 my Mem Besar.  Ada yang belum sampai dan tidak dapat balik beraya kerana bertugas.  Hakim pun antara yang tidak dapat balik.



Rehat2 sebentar barulah bergerak ke rumah yang wajib dihadiri setiap hari raya.  Dua rumah mak saudara MMD yang berhampiran antara satu sama lain.  Makan2 lagi di kedua2 rumah tu.  Dah kenyang semua, barulah beredar balik semula ke rumah dan masing2 dah tarik bantal.  Mengantuk. hahahaha.

Tiada aktiviti menziarahi lagi hari ni.  Hanya menerima kunjungan sanak saudara saja yang bertandang ke rumah.

Hari raya kedua dan seterusnya, MMD sempat berhari raya ke rumah kawan2 rapat.  Yang paling penting, sampai juga hajat MMD untuk beraya di Istana Syarqiyyah, istana baru bagi Sultan Mizan.  Tak dapat masuk pun tak apa.  Walaupun hajat hati memang berhajat untuk pergi masa hari raya pertama sempena istana dibuka untuk orang ramai.




Dapat panggilan dari adik MMD yang mereka dah sampai ke Pantai Batu Buruk untuk bersantai di waktu petang.  Terus kami menuju ke sana.  Lea yang tidak ada pakaian renang, terus capai baju dan seluar Hazry yang sememangnya sentiasa berada di dalam kereta.  Sampai je, terus berlari ke pantai dan bermain air.  Main kat gigi air saja.  Maklumlah risau yang pantainya bercerun dalam.





Geram tengok anak buah MMD yang kembar ni.  Yang laki2, takut dengan air, yang girl pulak suka air.

Hari Khamis adalah hari bershopping sebelum berangkat balik ke Port Klang.  Ada sedikit keropok lekor, keropok keping, kain2 pasang yang ditempah oleh kawan2.  Sambil2 tu sempat pulak singgah di lorong ni.



 
Hari Jumaat 30/06/17 pagi, MMD memulakan perjalanan balik dan singgah di R&R Temerloh untuk makan tengahari.  Kali ni, ikan patin masak tempoyak sekali lagi menjadi pilihan my beloved hubby dan Lea.  Agak murah juga di sini.  RM12.00 bagi sepotong ikan yang agak besar berbanding semasa makan di Chendor tempoh hari.

Tak cukup makan di situ.  MMD bungkus lagi 2 potongan ikan untuk makan malam nanti bila sampai ke rumah.  Hanya perlu masak nasi je dah cukup.

Keesokan harinya, kami bergerak ke Labu Johnson untuk menziarahi kakak my beloved hubby.

Hari Ahad dah masuk kerja macam biasa dan setiap hujung minggu ada saja menghadiri rumah terbuka kawan2 serta jiran2 di taman perumahan MMD.

Raya kan sebulan!!!  Jom beraya lagi.  Hujung minggu ni pun ada gathering pot luck di rumah anak saudara my beloved hubby di Setia Alam ambil berhari rayalah juga.

Pada semua yang singgah di sini, MMD ucapkan Selamat Hari Raya dan mohon kemaafan jika ada coretan MMD ini yang menguris hati.

Sekian.  Jumpa lagi di lain entry. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...