Friday, January 20, 2017

Singapore Trip - S.E.A. Aquarium - Day 2 - 10/12/2016

As Salam

Ingat tak masa MMD kata MMD keluar dari USS sebentar?  Ye, MMD satu family ke SEA Aquarium yang terletak tidak jauh dari USS.


Tiket ke SEA pun MMD beli dari ejen yang sama dengan harga RM64 untuk dewasa dan RM48 untuk kanak2.

Untuk keluar dari USS, pergi je ke pintu masuk tu dan petugas di situ akan chop/stamp pergelangan tangan atau atas tangan.  Nanti bila nak masuk balik, mereka akan gunakan scanner untuk pengesahan yang kita adalah pengunjung dari USS.

Di sini, tiada express lane.  Semua kena beratur tapi tak panjang mana pun, cepat je sampai giliran.

Sebelum sampai ke tempat tujuan, ada pameran dari beberapa negara.  Ok.  Layan dulu kat sini. Abaikan pose manja MMD di bawah ni.  ahhhakkkkk.



Nak tengok ikan, MMD kena gunakan lift untuk turun.  Masa kat sini, barulah ramai umat manusia.


Kat sini pun ada pameran Pokemon tapi kena lain bayaran.  SDG40 setiap orang.  Lea berzikir kat telinga MMD.  Sorry Lea, masa tak cukup nanti. Lagipun, ianya tiada dalam senarai lawatan MMD.



Tengok je lah gambar2 yang MMD ambil kat sini.  Tak kan MMD nak ceritakan secara details jenis2 ikan kan?  Takut nanti, ikan siakap jadi ikan selar pulak.  huhuhuhu.



 
 
 


MMD perhatikan, ada 2 lokasi yang menjadi tarikan di sini iaitu satunya dalam acara petugas memberi makanan kepada ikan2 dan juga acara bermain2 dengan tapak sulaiman. 



Lea tidak melepaskan peluang ni.  Nampaknya Lea tak takut pun untuk pegang tapak sulaiman.


Yang mencuri perhatian MMD ialah obor2 yang berbagai warna.  Tenang je bila tengok obor2 tu bergerak2. Antara yang MMD rekodkan.  Comel je kan?

video

Selepas keluar dari situ, Lea teringin pulak nak main lompat2.  Layanlah juga. Rasanya macam MMD bayar SGD7 untuk kanak2.

 

Muka budak terlebih happy !!!


Ini aksi bergambar yang digemari oleh Lea.  MMD jugak yang menjadi mangsanya.


Perut pun dah berkeroncong.  Mintak diisi.  Kami pun ke Malaysian Food Street.  Kat dalam tu hanya ada 2 outlet je yang Halal.  MMD dan my beloved hubby pekena nasi beriani dan Lea....jauh merantau, nak makan roti canai jerrrrr.

 
 

Dah kenyang.  Alhamdulillah.  Masa untuk masuk semula ke USS untuk menghabiskan misi yang tertunggak sebelum tu.

Boleh baca entry sebelum untuk untuk kesudahan di USS.

Okay.  Jumpa lagi nanti.  Ada tempat menarik lagi yang MMD lawati semasa di Singapore.

Thursday, January 19, 2017

Singapore Trip - Universal Studio Singapore - Day 2 - 10/12/2016

As Salam.

Semalam dah siap bertanya dengan staf kaunter hotel untuk cara yang paling jimat ke USS.

Pagi tu, siap breakfast berdua sahaja.  Lea tak nak turun bersarapan kerana mengidam nak makan bubur segera kepunyaan Hazry.  MMD akan bawa paket2 bubur segera untuk Hazry jika ke mana2.  Manalah tahu, jika tempat yang MMD singgah makan tu tak ada bubur, bolehlah MMD bancuh bubur2 segera untuknya.

Selepas bersiap2, dalam pukul 8.00pagi, MMD pun keluar ke arah North Bridge Road, tak jauh dari hotel pun.  Tunggu bas di situ untuk ke VivoCity.

Gembira bukan kepalang Lea dapat naik bas.  Lebih2 lagi bas double-decker.  Bas bernombor 80 kalau tak silap MMD.  Perjalanan ambil masa lebih kurang 30min je.  Sepatutnya MMD bayar SGD5.40 tapi MMD tak ada duit kecil, pemandu tu minta SGD5 je.  Baik hati betul pemandu tu.



Yang paling MMD kagum, pemandu bas siap turun dari seatnya dan datang untuk bukakan papan ramp untuk MMD tolak kerusi roda Hazry untuk masuk ke bas dan letakkan kerusi roda di kawasan yang disediakan.  My beloved hubby yang jagakan Hazry sementara MMD dan Lea naik ke tingkat atas bas. Begitu juga bila dah sampai destinasi, pemandu sekali lagi datang untuk bukakan ramp.

Dah sampai tu, naik ke tingkat 3 VivoCity Mall tu.  Beli tiket di mesin tiket untuk naik monorail Sentosa Express.  Tiket SGD4 untuk dewasa dan juga untuk kanak2 3 tahun ke atas.




MMD dah lama beli e-tiket untuk ke USS ni.  Selepas di cari 2-3 agen, akhirnya MMD beli dari  Ms Shuyi c/o 99 Travel/JJ Attraction Service 012-726 7843.

MMD bayar RM184.50 untuk dewasa dan RM145.00 untuk kanak2.  Entahlah, kot2 ada yang lebih murah.

Sampai je di station, MMD guna lift untuk turun ke bawah.  Penumpang lain guna escalator.  Masih awal waktu MMD sampai dan sempatlah berposing sana sini sebelum USS dibuka pada 10.00pagi.

Okay....lets posing!!!!






MMD ingatkan e-tiket yang MMD beli tu kena tukar dulu di kaunter tiket tapi selepas mereka scan, kiranya MMD dah boleh terus masuk.  Masa di Trans Studio Bandung dulu, MMD kena tukarkan dulu ke tiket plastik sebelum masuk.

Universal Globe
Kalau datang USS tapi tak berposing di sini memang tak sah lah kan?  Harus posing maut dulu.





Tepat pukul 10.00pagi, pagar telah dibuka dan berpusu2lah manusia yang beratur panjang  tu melepasi pagar masuk.  Sebelum tu, semasa beratur, ada petugas yang memeriksa bag terlebih dahulu.

Ini dia peta USS.


1.  HOLLYWOOD 

Laluan pertama di sini.  Ambil beberapa gambar di sini.




2.  MADAGASCAR

Ramai yang berpusu2 ke arah New York & SCI FI CITY.  MMD pulak ke arah Madagascar dulu sebab tempat ni lebih kepada acara untuk kanak2.



Kat sini yang sempat MMD naik adalah bot.  Sebelum tu, MMD kena tukarkan Hazry ke kerusi roda khas dan MMD diiringi oleh petugas untuk menaiki bot yang khas bagi pengguna kerusi roda. Nak bagi tahu juga ni....MMD masuk guna express lane walaupun MMD tidak membeli tiket express ni.  Kalau tidak, koyak lagi poket MMD. Hahahaha.





Selepas habis satu pusingan, MMD meminta untuk teruskan pusingan kali ke 2.  Disebabkan tiada pengguna lain yang berkerusi roda, maka permintaan MMD dipersetujui.  Maka 2 kalilah naik bot di sini.  Lea happy sangat2.



Di sini juga MMD dan Lea naik carousel di King Julien's Beach Party Go-Round.  Itu dah waktu malam sebelum balik.



3.  FAR FAR AWAY

Masa MMD sampai di sini, nampak tak ramai pengunjung pun.  Tempat beratur di bahagian luar kosong jer.  Bila dah masuk dan ambil cermin mata 4Dnya, barulah ada orang yang beratur.



Macam biasa, petugas datang kepada MMD dan minta MMD tunggu betul2 di pintu masuk panggung wayangnya sedangkan yang lain2 masih lagi beratur. Selepas mendengar sedikit cerita barulah pintu pawagam di buka dan MMD diminta untuk letakkan Hazry di tempat khas.


Ada kerusi yang tetap dan ada yang bergerak2 mengikut keadaan dan situasi dalam cerita di pawagam tu.  Lea dan MMD pilih kerusi di bahagian agak tengah dan petugas tu ada bagitahu, kalau ambil di bahagian hadapan, nanti sakit kepada kerana mendongak.

Kat sini, Lea ketawa berdekah2 bila melihat cerita Princess Fiona dan Shrek.  Siap kena percikan air bila ada kerektor keldai yang bersin.



Pada waktu malamnya, MMD dan Lea saja yang naik ke Puss in Boots' Giant Journey.  Roller coaster yang tak berapa nak seram. Itu kata petugas di situ bila MMD tanya samada ride ni ganas/seram ke tidak. Kena naik tangga untuk ke atas.  Itulah sebabnya my beloved hubby terpaksa tunggu Hazry di bawah.  Lagipun, my beloved hubby tak berani nak naik coaster.

Masa mula2 coaster bergerak, tak seram lagi, bila dah lepas bangunan utamanya terus menjunam dan MMD sempat tengok Lea dengan muka selamba kodoknya.  Macam tak ada apa2 pun sedangkan MMD dah menjerit. Rasanya ada 2-3 tempat yang agak menjunam dan keseksaan MMD berakhir dalam masa tak sampai seminit rasanya.

Lea minta untuk masuk sekali lagi tengok Shrek dan seperti siangnya, MMD diberi keutamaan.  Puas hati Lea dapat tengok Shrek sebanyak 2 kali.

 

4.  NEW YORK

Selepas di Far Far Away, MMD ke sini sebentar.   Sempatlah Lea bergambar dengan patung kerektor Sesame Street  di situ.



Lepas tu,MMD menuju ke tempat orang beratur panjangggggg sangat.  Bila nampak je MMD dengan Hazry berkerusi roda, terus petugas arahkan MMD ikutinya terus ke tempat ride Sesame Street Spaghetti Space Chase.  Gambar yang di ambil tak berapa elok kat dalam tu dengan bergoyang2nya.

Kat luar ada persembahan budak2 muda dan sambil tu my beloved hubby beli air dengan bekasnya yang agak besar.  Untuk refill, harga air bergas SGD2.



Lea ajak MMD ke Light, Camera, Action, Hosted by Steven Spielberg. Tak nampak ramai orang di ruangan masuk tapi bila dah hampir ke pintu studio, ramailah juga.  Macam biasa, petugas menyuruh MMD ikut laluan express.  Untung lagi kami semua.  Cepat je !!

Kat dalam ni langsung tak ambil gambar.  MMD anak beranak berdiri di laluan lantai bawah je sebab Hazry berkerusi roda.  Ada juga tempat dek yang lebih tinggi.  Bila MMD tengok lantai di bahagian tengah tu basah, cepat2 MMD pilih tempat yang tak jauh sangat dari pintu masuk.

Apa ada kat sini?  Cara bagaimana Steven Speilberg menjayakan acara2 action yang melibatkan air, api dan angin.  Yang menjadikan orang menjerit dan basah di bahagian tengah ialah bila kapal jatuh ke air. Kesian mereka.

Masih lagi di New York.
 

Ini round kedua datang ke New York.  Lea merasai salji yang dibuat dari buih2 sabun.

 


5.  SCI FI CITY

Kemudian, kami semua ke Sci Fi City.  Kat depan tu ada robot transformer dan berposing2 dulu.  Ramai budak2 muda yang beratur untuk ride yang paling mengerunkan bagi MMD.  Ada dua kat situ iaitu Battlestar Gallactica: Cylon dan satu lagi Human.  Kedua2nya acara yang tak mungkin MMD atau my beloved hubby akan naik walau diberi secara percuma.  Takut tak sempat habis ride, habis nyawa hahahaha.




Masa kat sini, MMD keluar dulu dari USS.  Nak kemana tu?  Tunggu!!!! Nanti MMD cerita ya.

Selepas makan semua, kami masuk balik ke USS dan sambung semula ke Sci Fi City ni.  Kali ni, MMD macam biasa juga, MMD melalui express lane lagi.  Disebabkan ride ni agak keras, maka MMD dibenarkan tinggalkan Hazry di tempat menunggu yang disediakan.  Transformer The Ride:  The Ultimate 3D Battle.  Dalam banyak2 ride yang MMD dah naik, yang ni memang best.

 


Selepas siap satu pusingan, MMD keluar dan kali ni masuk semula hanya bersama Lea.  My beloved hubby nak tungu Hazry je di luar.  Kali ni MMD masuk ikut laluan biasa sebab tanpa Hazry tapi memang kosong je.  Tulah sebabnya MMD berani nak masuk sekali lagi. Lea pun kata best sangat2.

Kemudian, MMD temankan Lea untuk naik ride yang dalam cawan tu.  Accelerator namanya.


MMD dan Lea naik yang ni je. Yang disediakan di bawah.  Nak naik yang betul2 punya, takut yang amat.

 
 

Untuk pengetahuan, surau ada disediakan yang terletak di antara Sci Fi City dan Ancient Egypt. Agak tersorok sikit seperti yang dijangkakan.  Tak kan mereka nak buat kat tengah2 laman.  Ye tak?

6.  ANCIENT EGYPT
Selepas urusan membersih Hazry ditandas, seingat MMD, kami hanya lalu saja di sini. Tak pasti pulak kenapa MMD tak masuk ke dalam atau sebab ridenya agak ganas.


 

7.  LOST WORLD

Kat sini, MMD, my beloved hubby dan Lea je yang naik Jurassic Park Rapids Adventure.  Masa nak naik tu, MMD tengok ada yang pakai baju hujan.  Memang sah2 akan basah ni.  Tawakkal je lah.  Hazry MMD tinggalkan di tempat menunggu yang berhampiran dengan petugas di situ. Duduk dalam floating boat yang bulat tu dengan beberapa perempuan lain.  My beloved hubby sorang je jejaka tampan buat peneman masa tu.  MMD siap angkat kaki lagi dan sandarkan pada bulatan tengah untuk elakkan kasut basah.  Yang ni pun best juga tapi tu lah....akhirnya kena jugak air.  Basahhhhh.

 

 Selesai je ride tu, MMD adalah juga beli keychain.  Harga?  Dah tentu mahal.

Lea pun naik ride Dino-Soarin' dan lepas tu bersama2 dengan MMD menaiki tangga untuk ke tempat Canopy Flyer.  Yang ni memang kami tak larat untuk dukung Hazry naik ke atas. Naik tangga agak tinggi juga.  Agak ramai juga orang kat sini walaupun dah malam.  Sesiapa yang pakai selipar dan beg galas , kena tinggalkan di tepi sebelum naik.  Nampak masa kat atas, coaster tu bergerak perlahan je.  Rupa2nya lepas saja dari bangunan...mak ooooiiiiiii, berdesup jantung dibuatnya.  Yang hairannya, Lea selamba je muka dia. Nasib baik cepat sampai semula ke destinasi.  Kalau masih lama, harus MMD hilang suara menjerit.



Masa melalui Far Far Away, kebetulan ada meet and greet dengan karektor2 di USS ni. Ambil peluang bergambar juga walaupun gambar  tak berapa elok.  Ramai sebenarnya yang beratur untuk bergambar tapi peluang didepan mata bila kami dipanggil ke hadapan.

 
 


Posing dulu sana sini sikit sebelum berangkat balik.



Masa nak ke stesen bas, siap sesat lagi.  Akhirnya sampai juga ke hotel.  Lepas bersiap2.  Semua tidur awal sebab esok ada lagi urusan yang belum selesai.

Okay.  Jumpa lagi di lain entry.

Yang ride ni MMD lupa naik di mana.  Pegang kuat2 tau Lea!!!.  Sebenarnya MMD yang terlebih pegang kuat.  Ini mungkin di Far Far Away agaknya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...