Thursday, September 29, 2016

Pantas matematik dengan teknik ROYA

As Salam



Baru2 ni MMD telah mendaftarkan Lea untuk mengikuti seminar 1/2 hari yang dianjurkan oleh EDUPRO Tech yang bertempat di Dewan Seminar, Masjid Bandar Diraja Klang pada 24/09/16 bermula pada pukul 8.30pg.   Seminar terbuka kepada anak2 yang berumur antara 8-15 tahun.

Malam sebelum tu Lea dah berbisik2 dengan MMD yang dia rasa malu sebab tak ada kawan2nya.  MMD bagitahulah yang semua budak2 yang datang pun belum tentu datang dengan kawan2 mereka sekali. Jadi, berkenalan dan dapatkan kawan2 baru.

Awal pagi dah bersiap sedia dan MMD hantar naik ke dewan seminar dan tinggalkan saja Lea di situ.  Bayaran RM65.00 dah dibuat sehari sebelum tu. Lea antara yang terawal sampai.


MMD serta my beloved hubby pecut ke Cheras untuk mengambil stok DVR kereta untuk jualan MMD.  Ada yang berhajat ke?  Meh sini....murah2 je.  Boleh juga wasap nombor ni. 012-3969694.


Dalam pukul 12tgh, MMD dah siap menunggu Lea di ruangan solat di luar dewan seminar.  Rupa2nya ramai juga yang menghadiri seminar ni.  Ada ibubapa yang beriktikaf di sini sementara menunggu anak masing2.  Ada yang datang sejauh Cyberjaya.

MMD perhatikan ada juga anak2 yang diajar secara 1 to 1 dengan tenaga pengajar bagi memberi penjelasan yang lebih baik kepada anak2 untuk menggunakan teknik ROYA ni.



Secara ringkasnya, teknik ini adalah cara mudah untuk mendapatkan jawapan bagi aturan darab dalam matematik dengan menggunakan jari2 bagi sifir 1 hingga 9.

Formula2 juga diberikan kepada anak2 serta 1 sampel jari2 untuk memahirkan lagi pengetahuan darab ini.  Penerangan ringkas dari pemilik teknik ROYA kepada ibubapa.



Selepas seminar berakhir, semua anak2 diminta untuk bergambar dan Lea dengan gembiranya menunjukkan hadiah yang diperolehinya kepada MMD dalam acara siap cepat memberi jawapan.


Setiap waktu terluang terutamanya malam, Lea akan meminta bantuan MMD untuk memahirkan lagi teknik ni bagi menyemak jawapan yang diberikan samada betul atau salah.

Boleh dikatakan teknik ini memang dapat membantu anak2 yang kurang mahir dalam ilmu darab dan dibuat dengan cara yang ringkas dan seronok. Ada teknik penumbuk, teknik cermin dan juga teknik berdoa bagi setiap jenis sifir 1 hingga 9 tu.

Bagi sesiapa yang ingin menghantar anak2 mempelajari teknik ROYA ni, boleh saja hubungi 017-3762273.

Sekian, terima kasih.  Jumpa lagi di lain hari.



Wednesday, September 28, 2016

Adik manis di usia 9 tahun

As Salam semua!

Best tak tengok blog MMD ni bersawang? Uwaaaa.  MMD sendiri terharu yang amat sangat.  Bukannya tak sayang, tapi komitmen lain telah mencuri masa berharga MMD.

MMD sebenarnya banyak juga cerita nak dicoretkan di sini.  Tapi sebagai permulaannya, biarlah MMD bukakan dengan cerita pasal orang2 penting bagi MMD.

Pada 07/05/2016, maka genaplah usia Lea 9 tahun.  Pejam celik, pejam celik, dah besar pun anak MMD ni.  Dalam bulan yang sama, MMD juga meraikan ulangtahun kelahiran anak istimewa MMD iaitu Hazry yang telah pun meningkat usianya ke 16 tahun pada 20/05/2016.

Saiz badan mereka berdua?  Lea telah jauh meninggalkan Hazry.  Sudah Allah suratkannya begitu.  Mungkin juga MMD kurang kudrat jika Hazry berbadan besar.  Maklumlah, Hazry bergantung kepada kami semua untuk urusan makan, pakai serta urusan ke tandasnya.  Syukur kerana diberikan umur yang panjang untuk kami nikmati bersama2.

My beloved hubby pun meningkat usianya pada 01/06/2016.  Dekat2 betul ulangtahun kelahiran masing2.  Memang pada waktu tersebut, MMD amat2 sibuk yang amat.  Akhirnya, dapat set satu tarikh dan Lea hanya nak ke Pizza Hut saja.  MMD okay saja.

Kebetulan, abang Hakim dah ada program dengan kawan2nya dan tak dapat join

Hadiah untuk anak2?  Ehmmmm...apa ye?  

 

Untuk Lea, MMD belikan/gantikan cermin mata baru untuknya.  Berwarna merah jambu.  Untuk Hazry pulak, MMD belikan/gantikan kerusi roda yang lebih tinggi sedikit.  Maklumlah, walaupun badan bersaiz kecil, kakinya dan berjulur panjang hingga terseret ke tanah.  Yang baru ni, agak tinggi.  Paling penting, berwarna merah supaya senang nampak dari jauh.

Sebenarnya, bukanlah hadiah hari jadi sangat.  Memang keperluan bagi mereka berdua juga.  Tapi, ianya lebih bermakna kerana hari2 mereka akan gunakan. Lebih berbaloi.

 

Apa yang kami makan di Pizza Hut?  Dah tentu piza, piza dan piza serta aiskrim bagai.




Memang rezeki untuk Hakim, kami digantikan dengan tambahan piza lain kerana mereka tersalah buat piza yang kami order.  Dapat juga Hakim makan piza walaupun tak join kami berempat malam tu. Walau tak ada yang percuma pun, memang MMD dah order untuk take-away pun. 

Jumpa lagi di lain entry.



Monday, June 6, 2016

Semoga ibadah sepanjang Ramadhan mendapat berkat

As Salam.

Cepatnya masa berlalu dan hari ini bermulanya sekali lagi kita berpuasa di bulan Ramadhan.

Semalam berterawikh di masjid/surau mana?

Macam biasa, MMD pergi ke surau yang paling dekat sekali iaitu di Surau As Sajidin di taman perumahan MMD.  Senang untuk menolak wheelchair Hazry sekali.  Semua ahli keluarga MMD ikut serta.

Bercakap tentang bulan puasa ni, selain meningkatkan lagi amal ibadah kita, jangan lupa untuk elakkan pembaziran sewaktu berbuka puasa nanti.

Siang hari ni, macam2 yang ingin di makan dan ingin di beli untuk juadah berbuka.  Seolah2 mengidam jadinya.  Kata mengandung?  Tak pulak !!Tapi bila dah banyak sangat yang di beli, tak habis dimakan dan berlakulah pembaziran. 

Daripada membazir, baik kita salurkan sedikit sumbangan kepada orang2 yang lebih memerlukannya, contohnya rumah anak2 yatim, pusat2 tahfiz.  Insya Allah, ganjaran pahala yang bakal kita dapat.

MMD pun dah agak lama menyimpan blog kecil ni dalam laci (???).  Tak berkesempatan untuk mencoret serba sedikit apa yang telah berlaku akhir2 ni.  Sibuk memanjang.....

Insya Allah, semoga MMD diberi kelapangan dan akan ada sedikit entry di masa akan datang.

Sekali lagi, MMD memohon kemaafan sempena bulan Ramadhan ni dan selamat mencari nikmat2 Ramadhan sepanjang bulan ini.

Sekian.  Jumpa lagi di lain entry.

Monday, April 11, 2016

Kuliah Maghrib bersama Tuan Syed Mohd Norhisyam Al-Idrus @ 28/02/16

As Salam

Update: Syukur Alhamdulillah kerana seorang hamba Allah telah tampil untuk membina keseluruhan surau kekal untuk Surau As Sajidin.

Sekarang ini, surau sementara dalam proses untuk dialihkan dan kerja2 seterusnya akan bermula pada 1 Ramadhan.

Terima kasih kepada Ustaz Tuan Syed Mohd Norhisyam yang menjadi asbab terlaksananya impian muslimat di Taman Selat Damai untuk mendapatkan sebuah surau bagi tujuan beribadah dengan selesa.
**********************************************************************************
Petikan dari FB Tuan Syed Mohd Norhisyam

""Aura pengantin !!!
Agak terpegun apabila saya tiba hampir maghrib di Surau as-Sajidin Taman Selat Damai Port Klang, persiapan untuk kuliah maghrib macam nak sambut menantu...👍👍👏👏
Saya tanya ajk "Pengantin perempuan dah ready ??😂😂😂". Ketawa mereka, ceria."""




Bertempat di surau sementara Surau As Sajidin, Taman Selat Damai, Port Klang, Selangor pada 28/02/16 mengalu-alukan kedatangan Tuan Syed.

Tujuan kuliah Maghrib ini bukan sahaja untuk menambah ilmu akhirat tapi juga sebagai program untuk mengutip dana bagi membangunkan surau kekal di tapak yang sama.

Sambutan dari penduduk setempat dan sekitarnya amat memberangsangkan sehingga terpaksa menambah kerusi tambahan.

MMD menjadi wakil menyambut tetamu wanita pada malam tu dan juga wakil mengutip derma di kalangan tetamu wanita.

 
 

Inilah surau sementara yang juga dipanggil surau kabin oleh penduduk di sini.

Kepada sesiapa saja yang berhati mulia dan dikurniakan dengan rezeki yang lebih serta ingin menambah saham2 akhirat, bolehlah terus menderma di nombor akaun yang tertera di flyer di bawah.

 
 

Sumbangan kawan2 semua amatlah dihargai dan MMD ucapkan ribuan terima kasih yang teramat sangat.

Sekian.  Jumpa lagi di lain entry.

Saturday, April 9, 2016

Celebrate birthday @ Ho Chi Minh - Day 4 & 5 - 26-27/02/16

As Salam

Dah penat baca entry2 sebelum ni?  Tungguuuu. ada lagi ni.  belum habis lagi entry di HCM.

Celebrate birthday MMD pada 26/02/16 tidak seperti tahun2 sebelum ni. Tapi yang pasti, MMD sekeluarga berada di luar dari Port Klang, samada di daerah lain atau di negara lain.  Tiada acara istimewa tetapi berada bersama2 dengan orang2 tersayang sudah cukup istimewa buat MMD.

Hari ni sarapan roti dan air kopi kat bilik hotel je.  Kesian kan???  Huhuhu.  Hanya kami berempat saja yang keluar menjelajah.  Hakim dan Hazry tinggal di bilik sahaja.  Hakim kata nak rehat dan sudah tentu nak tidur.

Tempat yang dituju?  Pagi2 ke taman.  Biar betul!!!.  Memang betul.  Kami ke taman yang tak jauh dari hotel.  Kiranya keluar dari hotel, ke kanan dan ke arah belakang.  Sepanjang perjalanan tu, banyak juga kedai2 butik dan juga cafe2 kecil dengan warga Vietnam yang memang suka melepak serta minum kopi dengan kerusi2 yang kecil tu.

Taman pun agak besar dan sangat redup dengan pokok2 yang tinggi2 dan ada satu tempat tu macam berada di Jeju Island dengan kelibat batang2 pokok di sepanjang jalan.  Ramai orang yang beriadah dan bersenam di pagi hari.


Antara gambar yang MMD ambil di sini.  Memang banyak gambar kat sini.  MMD suka sangat2 ke taman ni.  Tenang je.  Bertempek muka MMD je.  Dah tu blog MMD, muka sapa lagi nak MMD letak?


 
 
 
 
 
 
 
 
 


Lea happy sangat bila dapat ruang yang besar untuk dia bermain dengan mainan yang dibelinya di pasar malam.  Tak tahu apa namanya tapi kena tarik getah dan halakan ke atas.  Benda tu akan melayang dan berputar2 seperti kipas helicopter dan turun ke bawah.  Kalau waktu malam, boleh tekan lampu kecilnya.
 
 
 
 

Selepas lepak2 sebentar, kami pun bergerak balik untuk makan tengah hari.  Kali ni makan mewah (??) sikit di Restoran Halal Kampung Melayu milik Datuk Helmi Jaafar dari Malaysia.  MMD ambil set untuk makan 4 orang.  MMD pilih set 5A.


 
 
 
 
 

Lengang je Malaysia Street masa ni.  Tapi masa malamnya, dah padat kerana kedatangan pengunjung terutamanya dari Malaysia kerana cuti hujung minggu.  Kiri kanan belakang depan semua orang Malaysia.  Meriah betul.


Kemudian kami meredah pasar Ben Thanh lagi.  Dah kurang gambar semasa shopping kerana ini adalah hari terakhir untuk menyelesaikan apa2 yang perlu dibeli. Repeat beli kain pasang kat kedai ni.


Masa ni MMD tengah singgah beli kopi Vietnam, VD40,000/100gr.  MMD sengaja suruh dia pack yang baru dengan 100gr setiap satu supaya senang MMD buat ole2 untuk adik2 dan teman2.

 

Sebelum beredar, pekena dulu jus buah.  2 jus mangga dan 1 jus durian belanda.  RM5.00 setiap satu tapi berbaloi.  Memang kaw kaw buah original.


Tak nampak Lea kan?  Lea dah dihantar balik oleh my beloved hubby ke hotel.  Dia bosan katanya.  Dah dapat keychain yang dia nak tu, pandai pulak dia kata bosan.  Sebenarnya penat pusing2 sana sini.

Balik ke bilik dan berehat.  Tunggu malam untuk ke pasar malam dan dinner terakhir di Ho Chi Minh.

Malamnya semua turun.  Masuk Restoran Halal  Amin lagi. Meja yang sama setiap kali masuk ke sini.  Staff kat situ yang pernah belajar di Terengganu tu siap tanya jika perlukan mangkuk kosong dan air suam untuk Hazry.  Huhuhu.  Makan besar sikit lagi. Memang restoran ini harganya murah.  Posing dulu sementara makanan sampai. Sporting betul my Mem besar.

 
 
 
 
 

Apa masalah dengan sayur kangkung tu?  Cer komen sikit.

Dah kenyang.  Alhamdulillah dan balik ke hotel. Masa sampai kat lobi, MMD dah pesan supaya standby teksi pada pukul 6.30pg untuk ke airport.  MMD pesan untuk dapatkan teksi Vanisun. MMD standby VD200,000 je.  Masuk bilik, kemas apa yang patut, pack semua barang2 dan timbang dulu, kot2 terlebih berat pulak.  MMD hanya beli 40kg saja. Beg2 untuk hand carry, MMD pastikan tak lebih dari 7kg setiap satu. 

Pada 27/02/16, selepas selesai solat Subuh terakhir di HCM, turun ke lobi dan check-out.  Teksi sampai tepat seperti yang diminta.  Tip top!!!  Teksi Vinasun adalah antara syarikat teksi yang berwibawa di HCM selain dari Mai Linh.

 

Perjalanan ke airport tidaklah tersangkut dalam jem sangat.  Driver ada nak pulangkan duit baki pada MMD tapi MMD tolak sebab tak nak pegang duit VD lagi.  Yang ada pun dah MMD serahkan pada Lea untuk koleksinya.  Happy betul driver tu dan ucap TQ banyak2 kali pada MMD.  Tak pe lah...dah rezeki untuknya pada hari tu.

MMD puji dengan servis dari staff Air Asia di HCM ni.  Dari kaunter untuk check in luggage, MMD siap di tanya jika ada apa2 beg lagi yang nak di masukkan ke kapal terbang kerana masih ada baki berat lagi.  Dah alang2 ditanya, MMD pun tambah lagi lah.  Taklah perlu nak hand carry banyak2 beg.  Kerusi roda Hazry pun terus dipack  dan diganti dengan kerusi road airport dan staffnya terus membawa kami semua dan jump semua Q dari check passport hingga pemeriksaan Kastam.  Itulah kelebihannya bersama2 dengan Hazry.  Kami dibawa terus ke boarding hall dan tinggalkam kami di situ sementara menunggu kapal terbang tiba.

 


MMD siap je menukar diaper Hazry, ada pengumuman untuk bertukar terminal.  Cepat betul staff tu sampai untuk menyorong kerusi roda Hazry hinggalah ke boarding hall yang baru.  Sampai di situ, barulah kami berpisah dengan staff tadi. Terus kami masuk ke kapal terbang. Terima kasih banyak2 dengan servis yang superb tu.

Lea dan Hakim tak sabar2 untuk order mee cup.  Lapar sebab tak sempat breakfast di hotel tadi.



Perjalanan balik sememangnya berjalan lancar.  Masa pemeriksaan Kastam di Malaysia pun tak ada diminta untuk membuka beg.  Hanya ditanya berapa orang saja dan terus diminta berjalan terus.  Alhamdulillah. Penumpang sebelum dan selepas MMD semuanya kena scan dulu beg masing2. 

Keluar je dari KLIA2, kami singgah di R&R untuk makan tengahari dan terus balik ke Cheras rumah adik MMD, Nurul,  bagi menghantar my Mem Besar ke sana atas permintaannya.  Bersolat dan berehat sebentar dan balik ke Port Klang dengan selamatnya.

Sekian sahaja percutian MMD sekeluarga di HCM.  Moga ada info2 di sini yang boleh digunakan sebagai panduan para pembaca blog yang singgah di blog kecil MMD ni.


As Salam dan jumpa lagi di lain entry. 

Jom ke bulan bersama2!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...